Hacamat

Hacamatın Faydaları

Çocuklarda beyin felci, şişmanlık, sivilce, baş ağrısı, sinüzüt, migren, bel fıtığı, vücut ağrısı, cilt hastalıkları, cüzzam hastalığı, görme rahatsızlıkları, cinnet (sinir hastalığı), nuas, baras, sevda gibi birçok hastalığın tedavisi için hacamat uygulanır.

Hacamat kan ile alakalı bir işlem olduğu için kan da insan vücudunda önemli bir rol oynadığından hacamatla tedavide geniş bir bölgeye tesir etme imkanı vardır. Bununla beraber vücuttaki kirli kanı almakla kandaki toksinler, kolestrol ve kullanılan ilaçların kanda kalan tortuları tehlikesiz bir şekilde vücuttan uzaklaştırılır.6

Yapılan Yere Göre Faydalar

İki omuz başı arasından kan aldırmak, omuz ve boğaz ağrılarına karşı faydalıdır. Omuzdaki şah damarının kollarından kan aldırmak ise, vücutta kan çoğalmasından, veya kanın bozulmasından yahut hem kan çoğalması ve hem de bozulmasından meydana gelen baş ağrılarına; yüz, diş, kulak, burun, boğaz ve göz ağrılarına karşı faydalıdır.

Çene altından kan aldırmak ise; zamanında yapıldığında, yüz, diş ve boğaz ağrılarına karşı fayda sağlar. Ayak üzerinden kan aldırmak, topuktaki damardan kan aldırmaya denk olup uyluklar ve bacaklardaki yaralara, âdet kanının kesilmesine ve husyelerde meydana gelen kaşıntılara karşı faydalıdır. Göğüsün altından kan aldırmak ise, uyluk çıbanlarına, yine uylukta meydana gelen kaşıntı ve sivilcelere, mafsal ağrılarına, bâsura, ayak ve bacaklardaki aşırı şişliğe ve sırttaki kaşıntılara karşı faydalıdır.

Beyin rahatsızlıklarında baştaki damardan, göğüs hastalığı için akciğerle ilgili damardan, siyatik ve eklem ağrıları için siyatik damarından, âdet kanamasını söktürmek için ayak parmaklarından kan alınır. Eğer bu iş için bacaklardan kan alınırsa, âdet kanaması daha fazlalaşır. Göz ağrısı, ağız kokusu ve baş ağrısını gidermek için baştan kan alınır.

Koldaki üç ana damardan biri olan ve akciğer damarı diye bilinen bâsilik damarından kan aldırmak, karaciğer ve dalaktaki hararetin giderilmesine ve bunlarda kan çoğalmasından meydana gelen şişliklere; akciğer şişliklerine, karındaki ağrı ve sancılara akciğer zarı iltihabına; dizkapaklarından kalça kemiğine kadar olan kısımdan yapılan hacamat da; kanla ilgili bütün hastalıklara karşı faydalıdır.

Koldaki atardamardan kan aldırmak, vücutta kanın çoğalmasından ve bilhassa kanın bozulmasından dolayı meydana gelen hastalıklara karşı faydalıdır.

Kolda baş damarı diye bilinen damardan kan aldırmak ise vücutta kan çoğalması veya kanın bozulması ile başta ve boyunda meydana gelen hastalıklar için faydalıdır. Boyunda bulunan şah damarlarından kan aldırmak; dalak ağrısı, nefes darlığı ve alnın her iki yanında meydana gelen ağrılara karşı faydalıdır.

Koldaki atardamardan kan aldırmak, vücutta kanın çoğalmasından ve bilhassa kanın bozulmasından dolayı meydana gelen hastalıklara karşı faydalıdır.

Deriden kan aldırmak, vücut yüzeyini; damardan kan aldırmaktan daha iyi temizler. Damardan kan aldırmak ise, vücudun derinliklerindeki kirli kanın temizlenmesi için daha faydalıdır. Deriden kan aldırmak ince kan çıkarır. Yaşlılar, zayıflar, çocuklar ve damardan kan aldırmaya tahammül edemeyenler için gayet iyi gelir.

Başın ense çukurundan kan aldırmak, koldaki can damarından kan aldırmaya denktir. Buradan kan aldırmak, kaşlar ve göz kapaklarındaki ağırlığı hafifletir, göz kapaklarındaki kaşıntı ve ağız kokusuna karşı şifâdır.

İki kalça arasından kan aldırmak ise, uyluklarda çıkan çıban, uyuz, sivilce gibi hastalıklara; ayrıca nikris, basur bacak şişmesi, mesane ve rahim ağrısı ve sırtta meydana gelen kaşıntıya karşı faydalıdır.

Kan aldırmanın faydaları, bu saydıklarımızdan çok daha fazladır. Sıcak memleketlerde ciltten kan aldırmak, damardan aldırmaktan daha faydalı ve daha emniyetlidir. Birçok ilaç yerine de geçer.7

6) Mehmet Kocabaş, Hacamat ve Faydaları

7) Tıbb-ı Nebevi Ansiklopedisi, 378-379

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu