Kandaki Demir Oranı Ve Hacamat
Hacamatın en önemli faydalarından birisi de kandaki demir oranını dengelemesidir. Kur’an’da demirin kimyasal özelliklerinden birçoğuna işaretler vardır: “Andolsun ki elçilerimizi açık kanıtlarla gönderdik ve onlarla birlikte kitabı ve ölçüyü indirdik ki insanlar adaleti ayakta tutsunlar. Ve demiri de indirdik. Onda zorlu bir kuvvet ve insanlar için yararlar vardır.”
Demir insan için vazgeçilemez bir element olup, başlıca görevi kanda oksijeni taşımaktır. Kanda eritrositler içinde yer alan hemoglobinin yapısında demir vardır ve kana kırmızı rengini verir.8 Hz. Peygamber (s.a.v.) demirin kandaki varlığına dikkat çekmiştir.
İbn Ebi Bekre (r.a)’den; “Babası salı günü ailesini hacamat olmaktan alıkoyar ve Peygamber (s.a.v.)’in salı gününün kan günü olduğunu ve o gün belirli saatte kanın dinmediğini söylediğini iddia edermiş.” (Ebû Dâvûd)
Başka bir hadîs-i şerîfte şöyle buyurulmaktadır: “Kanı, güçlü olduğu (salı) günü aldırmayın. Çünkü o gün demirin iz bıraktığı gündür. Demirin güçlü olduğu günde kan aldırmayın.” (Rezin)
İbni Abbas (r.a.)’dan aktarılan üçüncü hadiste de, Allâh Resülü (s.a.v.) buyurdular ki; “Hadid Sûresi, salı günü inmiştir. Allâh demiri salı günü yaratmıştır.”(Rudânî)
Nebî (s.a.v.) 1400 yıl önce kanda demir fazlalığının zararlı olduğunu bildirmiş ve tedavi yolunu da göstererek kan aldırmayı tavsiye etmiştir. Buna karşın Batı’da kandaki hemoglobin Otto Funke tarafından 1851 yılında keşfedilmiş, 1959 yılında da Max Perutz tarafından X ışın kristallografisi yöntemi kullanarak hemoglobinin moleküler yapısını incelenebilmiştir.9
8) Klinik Biyokimya Uzmanı Prof. Dr. Necat Yılmaz
9) a.g.y